Thuiswerken: zo blijf je productief

29 september 2020

Thuiswerken is voor heel veel mensen ‘het nieuwe normaal’, maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. Er zijn soms thuiswerkdagen waarop je om de tien seconden wordt afgeleid door een familielid. En ook huishoudelijke taken als de was of afwas kunnen om je aandacht schreeuwen, terwijl jij nu echt die belangrijke presentatie moet afmaken. Hoe zorg je ervoor dat je productief blijft tijdens het thuiswerken? De beste tips. 

1.    Werk niet vanuit bed

Hoe groot de verleiding ook kan zijn, werk niet vanuit je bed. De combinatie van een liggende houding en een omgeving waar je normaal slaapt, is killing voor je productiviteit. De kans is dan namelijk groot dat je slaperig wordt. Wat je beter kunt doen is lekker vroeg opstaan en je bed opmaken. Doe vervolgens alle dingen die je ook zou doen wanneer je gewoon naar je werk zou gaan; koffiedrinken, douchen, ontbijten, een borstel door je haar halen. Zo zet je jezelf als het ware ‘aan’ voor productiviteit. Als je eenmaal begint te werken, doe dat dan rechtop en vermijd een onderuitgezakte houding. Probeer bij voorkeur ook een werkruimte in te richten in een andere ruimte dan waar je je normaliter ontspant. Zo kun je aan het einde van de dag ook makkelijker afstand nemen van je werk. 

2.    Werk niet op een plek waar afleiding op de loer ligt

Werk thuis op dezelfde manier als je zou doen wanneer je op een kantoor werkt. Dat betekent dus dat je niet tussendoor een aflevering van je favoriete serie moet gaan kijken of de was moet gaan opvouwen. Werk ook liever niet met een televidsie of radio aan, dat leidt alleen maar af. 

3.    Stel een werkrooster op met de andere mensen in je huis

Thuiswerken met huisgenoten kan een uitdaging zijn, zeker wanneer die huisgenoten kinderen zijn. Maak daarom duidelijke afspraken over het thuiswerken. Moeten jij en je partner allebei thuiswerken en zijn er ook kinderen thuis die aandacht nodig hebben? Maak dan een goede verdeling waardoor zowel jullie werk als jullie kroost niets te kort komt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de een ’s ochtends werkt en de andere ’s middags. Voorkom tijdens de uren waarop jij aan de slag mag dat je wordt gestoord of onderbroken en verwacht van je partner dat hij of zij je daarin ondersteunt. 

4.    Neem voldoende pauzes

Geregeld een pauze nemen is belangrijk voor je productiviteit én je lijf. Het zorgt ervoor dat je niet inkakt en dat je er weer tegenaan kunt. Probeer daarom minimaal elke anderhalf uur even een kwartier pauze in te lassen. En nee, door je Instagram scrollen telt niet als een pauze. Sterker nog: je kunt je computer beter even dichtklappen en naar buiten gaan om even actief te zijn. Frisse lucht, zonlicht en beweging zijn enorme oppeppers voor je brein. Je zult merken dat je veel productiever bent als je geregeld afstand neemt van je bureau en computer. 

5.    Vermijd sociale isolatie 

Een van de grootste uitdagingen van thuiswerken is het gebrek aan socialisatie met je collega’s. Hoe afleidend sommige kantooromgevingen ook kunnen zijn, er gaat niets boven het samenwerken met je collega's. Maak daarom tijd om contact te maken met hen. Misschien kun je af en toe met een collega een gezellige wandeling op afstand maken. En zo niet, dan is videobellen een prima alternatief om niet van elkaar te vervreemden en elkaar op de hoogte te houden van de projecten waaraan je werkt.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen