Waarom je producten met transvet liever laat staan

11 juni 2020

Vraag: Is transvet slechter voor je gezondheid dan verzadigd vet?

Antwoord: Ja, transvet is slechter voor je gezondheid dan verzadigd vet.

Wat is transvet?

Transvet is ongezondste vetsoort uit het vettenspectrum. Het komt van nature voor in melkproducten en vlees van herkauwers, zoals koeien en schapen. Maar ook in vetten die industrieel gedeeltelijk zijn gehard, zitten transvetten. Je vindt dit type vet dan ook in roomboter, kaas, melk en vlees van herkauwers, sommige harde margarines, frituur-, bak- en braadvet, koekjes, gebak en snacks.

Onverzadigde vetzuren

Transvet is de gangbare term voor transvetzuren. Deze Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. Dat is best opmerkelijk, want onverzadigd vet is over het algemeen juist goed voor de gezondheid. Dat geldt niet voor transvet, en dat komt door de scheikundige structuur ervan. De keten van een transvetzuur is inflexibel. Het lichaam kan dit type vet daardoor heel moeilijk verwerken.

Transvet en cholesterol

Transvet is dan ook nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van je bloed en verlaagt het HDL-cholesterol. Dat is niet goed voor je bloedvaten. En verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Door zoveel mogelijk te kiezen voor onverzadigd vloeibaar of zacht vet, beperk je de inname van transvet. De Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 1% van de dagelijkse calorie-inname uit transvet te laten bestaan.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen