Ook twintigers met obesitas lopen hoger risico te sterven aan corona

10 september 2020

Smartvitaals Leonard Hofstra waarschuwt: “Dat is precies de leeftijdsgroep die nu in Nederland het meest besmet raakt.” 

Jongvolwassenen met overgewicht en hoge bloeddruk hebben meer risico op een ernstig verloop van corona en een verhoogde kans op sterfte. Dat blijkt uit onderzoek onder 3222 Amerikanen tussen de 18-34 jaar. Eerder werd al bekend dat volwassenen en ouderen met overgewicht en hoge bloeddruk meer risico lopen wanneer zij besmet worden met COVID-19.

Jong-volwassenen met overgewicht kwetsbaarder voor corona

 Het Amerikaanse onderzoek werd donderdag gepubliceerd is in Jama (Journal of the American Medical Association). Van de 3222 wegens corona opgenomen jongvolwassenen uit het onderzoek is 32% obees, 25% morbide obees, heeft 18% diabetes en 16% een hoge bloeddruk. Tien procent moest aan de beademing op de intensive care en 88 jongvolwassenen overleden.

Cardioloog Leonard Hofstra (Amsterdam UMC) slaat alarm in De Telegraaf: “Je hebt 2,3 keer zo’n hoge kans op beademing of zelfs de dood bij morbide obesitas. Datzelfde geldt bij een hoge bloeddruk. Ik hoop dat dit onderzoek een wake-upcall is voor de jongere bevolking in ons land.”


2000 besmettingen in de leeftijd 18-34 jaar

Ons land telt nu ruim 5000 bekende besmettingen. Daarvan vallen er ruim 2000 in de leeftijd van 18-34 jaar. Hofstra: „De mensen met obesitas, hoge bloeddruk en diabetes in deze leeftijdsgroep moeten zich, bij dit nieuws, helemaal houden aan de sociale hygiëne-normen. Houd afstand, was je handen, ga in quarantaine bij coronaklachten en ga niet naar feestjes.” 


Gezonde leefstijl als wapen

Het is wel zo dat de Nederlandse jeugd gezonder is dan de Amerikaanse, vertelt Hofstra. „Maar niettemin neemt overgewicht en hoge bloeddruk wel toe in ons land. Dit onderzoek laat zien dat ook op jonge leeftijd een gezonde leefstijl belangrijk is.”


Preventie

Ook de onderzoekers stellen dit: „Aangezien zwaarlijvigheid en hoge bloeddruk te voorkomen en te behandelen zijn, moet het verminderen van het risico op ernstige Covid-19-ziekte worden toegevoegd aan de toch al lange lijst van redenen om de medische en volksgezondheidsinspanningen bij jonge volwassenen te verhogen om gezonde voeding en meer lichaamsbeweging te bevorderen.”

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen