Op vakantie? Zo zorg je dat je gezond blijft eten en niet aankomt

gezin loopt door de zee bij ondergaande zon
08 juli 2021

Vakantie, héérlijk. Eindelijk zon, zee en als je niet uitkijkt liters rosé. Natuurlijk is je vakantie beslist niet het moment om te beginnen met een streng dieet, o nee! Maar tegelijk is het zinvol om je vakantie niet te zien als een vrijbrief voor alle ongezonde dingen. Al is dat een lastige opgaaf, want juist wanneer je met vakantie bent liggen er allerlei ongezonde verlokkingen op de loer. Hoe zorg je ervoor dat je ook tijdens je vakantie gezond blijft? Simpel, door je aan deze vijf stelregels te houden.

1.     Koop geen dingen die je thuis ook nooit zou kopen

Tenzij het een lokale lekkernij betreft die je alleen maar hier kunt eten, natuurlijk, maar ook dan geldt: matig jezelf. En als je bijvoorbeeld in de Franse supermarkt langs rekken vol paté, rillette en foie gras loopt, vraag je dan af of je dit thuis ook uit het schap zou trekken. Is het antwoord nee, laat het hier dan ook lekker liggen. 

2.     Hanteer de 80/20-regel, juist wanneer je met vakantie bent

De 80/20-regel wil zeggen: eet voor 80% gezond en gun jezelf voor 20% minder gezonde dingen. Gewoon, omdat het nu eenmaal vakantie is en je de teugels best een heel klein beetje mag laten vieren.

3.    Verdiep je in de gezonde opties die je juist op je vakantiebestemming kunt vinden 

Heerlijke salades, extra rijpe 'ancient' tomaten van de boer verderop, bosaardbeien, gezonde eiergerechten. Elk land en elke streek heeft wel iets op de kaart staan waaraan je je gezondheidstechnisch bepaald geen buil kan vallen. Ga ervoor. Lekker hoor!

4.     Beweeg

Juist tijdens je vakantie ligt het gevaar op de loer dat je minder beweegt. Je toert bijvoorbeeld de halve dag rond per auto of ligt de hele dag in gestrekte houding op je strandbedje te braden. Probeer vooral voldoende beweging in je vakantie te incorporeren. Loop bijvoorbeeld ’s ochtends naar het plaatselijke bakkertje, zwem een halfuurtje in zee of maak na het avondeten nog even een ommetje. Slaap je ook nog eens extra lekker van!

5.     Gun ook je lichaam rust tijdens je vakantie

Vakantie is er om tot rust te komen. Dat geldt niet alleen voor je hoofd, maar ook voor je lichaam. Het is goed om je dit te realiseren wanneer je tijdens je vakantie in de verleiding komt ongezonde dingen te bestellen. Gun je lichaam die welverdiende rust. Zo zul jij straks maximaal vitaal huiswaarts keren.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen