Vijf ochtendroutines die je helpen meer uit je dag te halen

Ochtendroutine van succesvol persoon
13 december 2020

Hoe geslaagd je (werk)dag verloopt, hangt sterk af van wat je ’s nachts en ’s ochtends doet. Er zijn dingen die je kunt doen wanneer je wakker wordt, die je beter voorbereiden op de dag. En ook voordat je in je bed duikt kun je al beginnen met het verschil maken voor de dag erna. De volgende routines, afgekeken van mensen met een succesvolle carrière, helpen je om meer uit je dag te halen.

1. Maak een to do-lijst voor de volgende dag

Een succesvolle ochtend begint al de dag ervoor. Voordat hij zijn kantoor verlaat, schrijft American Express-CEO Kenneth Chenault altijd drie dingen op die hij de volgende dag wil bereiken. Kijk 's ochtends naar dat lijstje en pak dan eerst de zwaarste taak aan. Als je eerst je grootste taak volbrengt, zal de rest van de dag makkelijker verlopen.

2. Maak van je nachtrust je hoogste prioriteit

Succesvolle mensen weten dat een productieve werkdag begint bij het krijgen van genoeg slaap. Jeff Bezos, CEO van Amazon en de rijkste persoon ter wereld, vertelde ooit in een interview: “Acht uur slaap maakt een groot verschil maakt voor mij, en ik probeer daar een prioriteit van te maken". Bezos zei ook dat goed uitgerust zijn hem helpt om de volgende dag betere beslissingen te nemen: "Een klein aantal belangrijke beslissingen nemen is belangrijker dan een groot aantal beslissingen nemen." Hoe dan ook: ga op tijd naar bed, zodat je voldoende slaapuurtjes pakt.

3. Sta vroeger op om te sporten

Bijna alle succesvolle mensen zijn vroege vogels en al voor zes uur ’s ochtends uit de veren, zodat ze nog voordat ze met hun werkdag beginnen hebben gesport. Apple-CEO Tim Cook wordt om 3:45 uur wakker om eerst door de werkmail te gaan en daarna naar de sportschool. Twitter- en Square-CEO Jack Dorsey wordt om 5:30 uur wakker om te mediteren en daarna te gaan hardlopen. En ook Starbucks-CEO Howard Shultz staat vroeg op om te sporten, zodat hij om zes uur ’s ochtends op kantoor kan zijn. Beweging helpt stress te verminderen, geeft je een extra energieboost, verhoogt de mentale helderheid en boost je productiviteit. Deze gewoonte zal je niet alleen in je werk helpen, maar zal ook je lichamelijke gezondheid verbeteren.

4. Maak je hoofd leeg

Succesvolle mensen hebben vaak enorm veel aan hun hoofd. Om te voorkomen dat ze kortsluiting krijgen, kiezen velen voor meditatie om de dag mee te beginnen. Van wijlen Kobe Bryant tot LeBron James, veel topatleten gebruik(t)en ochtendmeditatie om hun focus te helpen verbeteren. Ook motivatiespreker Tony Robbins mediteert elke ochtend tien minuten, om zijn emotionele gezondheid en stabiliteit te verbeteren. Oprah Winfrey is zelfs zo’n fan van ochtendmeditatie dat ze een meditatiecentrum heeft met Deepak Chopra.

5. Stel jezelf elke ochtend deze vraag

Wijlen Steve Jobs, de oprichter van Apple, begon elke ochtend met het stellen van de volgende vraag: "Als vandaag de laatste dag van mijn leven zou zijn, zou ik dan willen doen wat ik vandaag ga doen?” Als het antwoord te veel dagen achter elkaar 'nee' was, wist hij dat het tijd was om iets te veranderen, zo vertelde hij in een interview. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen