Vijf tips om ├ęcht tot rust te komen tijdens je vakantie

twee tentjes op een berg met ondergaande zon en lezende vrouw
08 juli 2021

We hebben met z’n allen best een pittige tijd achter de rug: coronalockdown, thuiswerken en thuisonderwijs combineren, stressen of je je baan of inkomsten nog wel behoudt. De hoogste tijd om je lichaam en geest eens wat rust te geven, en waar doe je dat nu beter dan op vakantie? Tenminste, als het je tijdens je reis lukt om de ontspanningsknop maximaal open te draaien. Deze vijf tips kunnen je daarbij helpen.

1. Stel jezelf realistische en haalbare doelen

Een ontspannen vakantie begint bij het stellen van realistische doelen. Ten aanzien van de reis ernaartoe, bijvoorbeeld. Waarom zou je bijvoorbeeld in één keer doorrijden naar Zuid-Frankrijk als je het ook in twee etappes kunt doen? Zet halverwege een tentje op of boek een knus hotelletje met zwembad, zodat je een dagje later veel relaxter aankomt op je eindbestemming. Stel jezelf ook tijdens je vakantieverblijf geen al te zware doelen. Het is echt niet nodig om werkelijk elke archeologische opgraving/elk museum/elke toeristische trekpleister te bezoeken, als dat betekent dat je alleen maar op je horloge aan het kijken bent of je het allemaal wel gaat redden. 

2. Zoek de natuur op

Geen betere manier om te ontspannen, dan in de natuur. Zet je tent op langs een beekje op een camping in een natuurrijk gebied, en je bent na één dag al helemaal zen. Maak tijdens je vakantie ook lekker veel wandelingen of fietstochten in de natuur. Zet je zintuigen open, geniet van al het moois dat je tegenkomt en al je zorgen zullen snel vergeten zijn. Door in de natuur te wandelen bevorder je bovendien je creatieve denkvermogen. Wie weet, kom je op een paar briljante ideeën die je straks thuis kunt gaan uitvoeren. 

3. Lees een boek

Stop gewoon even met het marathonkijken van je lievelingsserie op Netflix en lees een boek. Lezen is goed voor je hersenen en zorgt voor stressreductie. Ben je te moe om te lezen? ‘Lees’ dan een audioboek of neem een abonnement op Storytel. Gunstige bijkomstigheid: je kunt lezen tijdens het reizen of tijdens het wandelen in de natuur.

4. Beperkt je schermtijd tot een minimum

Hoe groot de verleiding ook is om twintig keer per dag de refreshknop in te drukken om te zien of er nog nieuws is, doe het liever niet. Zet ook een out-of-office-reply aan, want de werkmails kunnen best even wachten op antwoord. Leg je mobieltje overdag dus lekker aan de kant, zodat je maximaal kunt genieten van wat je allemaal tegenkomt op je vakantiebestemming.

5. Verdeel de verantwoordelijkheden

Heb je een partner en kinderen? Maak dan van tevoren duidelijke afspraken met je partner, zodat jullie de zorgtaken tijdens de vakantie gelijkelijk dragen. Wie weet ben jij degene die thuis altijd kookt en is je partner degene die de kinderen altijd in bed stopt. Dat wil niet zeggen dat het tijdens de vakantie ook zo moet zijn. Kies samen voor een taakverdeling waarin voor jullie beiden voldoende ‘me time’ is ingebouwd. 

Fijne vakantie!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen