Zeven onverwachte voordelen van de avondklok

leren schaken door de avondklok
24 januari 2021

De avondklok is een feit. Tussen 21:00 uur en 04:30 moet iedereen achter de voordeur blijven, in een poging een exponentiele groei van het aantal coronabesmettingen in te dammen. Voor veel mensen is deze avondklok een onwenselijke inperking van hun vrijheden. Anderen merken er het dagelijks leven nauwelijks iets van. Voor de mensen die wat meer moeite hebben met de avondklok: zeven onverwachte voordelen.

1. Eindelijk tijd om een boek te lezen

Lezen is heerlijk ontspannend en ook nog eens goed voor je brein. Toch lezen mensen steeds minder vaak, met dank aan social media en Netflix. Benut de extra uurtjes in je huis met het lezen van een goed boek. Je zult er geen spijt van krijgen.

2. Eindelijk tijd om dat ene klusje op te pakken

Iedereen heeft wel zo'n klusje dat al jaren op je ligt te wachten Het inplakken of organiseren van je foto’s bijvoorbeeld, het afstoffen van je planten, of het beitsen van je tafel. Benut de bonusuurtjes die je krijgt door de avondklok, voor nuttige dingen. Zo haal je er toch nog iets positiefs uit.

3. Eindelijk tijd voor ontspanning

Neem bijvoorbeeld een lekker bad of zet een meditatiepodcast op en laat je dagelijkse beslommeringen los. Zéker nu werk en privé meer door elkaar heen lopen door de lockdown, is het goed om bewust ontspanningsmomenten te creëren. Bijkomend voordeel: door de rust die je krijgt voordat je naar bed gaat, slaap je ook nog eens beter.

4. Eindelijk een aanleiding om efficiënter te plannen

Als je normaliter na 21:00 uur nog allerlei buitenshuizige activiteiten ontplooide, zul je die nu eerder op de dag moeten ondernemen. Dat betekent dat je je dagplanning efficiënter zult moeten maken en dat kan positief uitpakken. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg sporten, als je dat normaal juist ’s avonds laat deed. Dat is ook nog eens heel goed voor je, want door ’s ochtends te sporten slaap je ’s avonds beter en voel je je de hele dag vitaler. 

5. Eindelijk tijd voor gezelschapsspelletjes

Geen leukere manier om de verplichte opsluiting in te vullen, dan met een potje Monopoly, Scrabble, sjoelen of Kolonisten van Catan. Pak de gezelschapsspellen uit de kast, zet de nootjes op tafel en organiseer een ouderwetse spelletjesavond. Ben je alleen? Schaf dan een monsterpuzzel van minstens duizend stukjes aan. Vermaak gegarandeerd.

6. Eindelijk tijd om te leren schaken

Over spelletjes gesproken: de avondklok is ook een uitgelezen kans om te leren schaken. Schaken wint, met dank aan de Netflix-serie The Queens Gambit, snel aan populariteit. Kun jij nog niet schaken, maar heb je het altijd al willen leren? Dan is dit je moment. Er zijn tal van apps en websites waarop je kunt leren schaken en waarmee je kunt leren schaken. Bijvoorbeeld Chessity, gericht op het hele gezin. 

7. Eindelijk op tijd naar bed

Geen sociale verplichtingen in de late avond meer, dus je kunt eindelijk op tijd naar bed. Voldoende nachtrust is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. Neem het ervan. Slaap is je superkracht!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen