De voordelen van een plantaardig dieet voor je gezondheid

vegan-gezond
04 januari 2021

Is vegan gezond? Een vegan, veganistisch of plantaardig dieet bevat geen producten die van dieren afkomstig zijn. Dat betekent dat vegan producten geen vlees, zuivel of eieren mogen bevatten. Als je het goed aanpakt, kan een plantaardig dieet heel gezond zijn. Het vermindert namelijk de kans op chronische ziekten en overgewicht.

Vegan zijn is in. Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een plantaardig, dus veganistisch dieet. Dat doen ze omwille van het dierenwelzijn, het milieu (het stikstofprobleem houdt voor een groot deel verband met de intensieve veehouderij) en/of de gezondheid. 

Het aantal mensen dat enkel plantaardig eet, is de afgelopen twee jaar met 150% gegroeid. Het aantal mensen dat veganistisch eet, is door de Vegetariërsbond vastgesteld op 1,5%. Bij een bevolkingsgrootte van 17,4 miljoen zijn dat 261.000 mensen. 

Wat is een plantaardig dieet?

Een plantaardig dieet of veganistisch dieet houdt in dat alleen voedingsmiddelen worden gegeten die uit planten bestaan. Dierlijke producten, waaronder vlees, zuivel en eieren, passen hier dus niet in. Sommige veganisten eten ook geen honing. Mensen die kiezen voor een veganistische levensstijl kunnen ook kleding, zeep en andere producten vermijden die delen van dieren gebruiken of bevatten, zoals leer en bont. 

Een plantaardig dieet bestaat uit veel fruit, groenten, bonen, noten en zaden. Omdat een plantaardig dieet uit zo’n grote verscheidenheid van gezonde producten bestaat, krijg je veel vitaminen, mineralen, gezonde vetten, en eiwitten binnen.

Is vegan gezond? De gezondheidsvoordelen

Betere gezondheid van hart en bloedvaten

Een grootschalig onderzoek uit 2019 toonde aan dat een hogere inname van plantaardige voedingsmiddelen en een lagere inname van dierlijke voedingsmiddelen leidt tot een lager risico op hartaandoeningen en overlijden bij volwassenen.

Dierlijke producten als vlees, kaas en boter bevatten vaak veel verzadigde vetten. Het eten van voedingsmiddelen die deze vetten bevatten, verhoogt het cholesterolgehalte. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hartaandoeningen en beroertes.

Plantaardige voeding bevat veel vezels, die ook weer zorgen voor een betere gezondheid van het hart. Dierlijke producten bevatten weinig of geen vezels.  Bovendien krijgen mensen met een veganistisch dieet vaak minder calorieën binnen dan mensen met een standaard dieet. Een gematigde calorie-inname kan leiden tot een lagere body mass index (BMI) en een verminderd risico op obesitas. Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor hartziekten.

Uit onderzoek blijkt ook dat een plantaardig dieet kan dienen als preventie van slagaderverkalking. Eén van de grootste risicofactoren voor slagaderverkalking vormt het eten van producten van dierlijke oorsprong. Een levensstijl met een plantaardig dieet kan dienen als de grootste preventie van hartaanvallen, beroertes en aderaandoeningen.

Lager risico op kanker

Volgens een onderzoek uit 2017 kan plantaardig eten het risico op kanker met 15% verminderen. Dit komt doordat plantaardig voedsel veel vezels, vitaminen en fytochemicaliën (biologisch actieve verbindingen in planten) bevat, die beschermen tegen kanker.

Een andere factor van belang is dat rood vlees en verwerkt vlees in verband wordt gebracht met darmkanker en andere vormen van kanker. Het elimineren van rood en verwerkt vlees uit je dieet, verkleint dus ook het risico op kanker.

Gewichtsverlies 

Mensen met een veganistisch dieet hebben vaak ook een lagere body mass index (BMI). Dit komt omdat veel dierlijke voedingsmiddelen meer vet en calorieën bevatten. Overigens bestaat er natuurlijk ook veganistisch bewerkt eten dat veel vet of suiker bevat, dus het is niet zo dat alles wat plantaardig is per definitie gezond is. 

Lager risico op diabetes type 2 

Volgens een grootschalig onderzoek uit 2019 kan een plantaardig dieet ook het risico op diabetes type 2 verlagen. 

Voedingsstoffen die je met een plantaardig dieet minder makkelijk binnenkrijgt

Plantaardig eten mag dan heel gezond zijn, toch krijg je met een vegan dieet niet alle benodigde voedingsstoffen even gemakkelijk binnen. Mensen die alleen plantaardig voedsel eten, moeten ervoor waken dat ze ook alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze anders vrij eenvoudig uit dierlijke producten zouden binnenkrijgen. Dit zijn de voedingsstoffen die veganisten minder makkelijk binnenkrijgen: 

  • Vitamine B-12 Vitamine B-12 beschermt de zenuwen en de rode bloedcellen en komt voornamelijk voor in dierlijke producten. Plantaardige bronnen van deze vitamine zijn plantaardige melk, voedingsgist en gistpasta's.
  • IJzer IJzer is belangrijk voor de gezondheid van het bloed. Bonen en donkere bladgroenten zijn goede bronnen van ijzer. 
  • Calcium Calcium is cruciaal voor de gezondheid van de botten. Het eten van tofu, tahini en bladgroenten helpt het calciumgehalte op peil te houden. Ook broccoli bevat veel calcium.
  • Vitamine D Vitamine D beschermt tegen kanker en helpt de botten en tanden te versterken. Door vitamine D te slikken en door dagelijks wat zonlicht te pakken, kan het vitamine D-gehalte worden verhoogd. 
  • Omega-3 vetzuren Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor het hart, de ogen en de hersenen. Je haalt ze uit walnoten, lijnzaad en olijfolie, maar ook uit zeewier en algen.
  • Zink Zink is belangrijk voor het immuunsysteem en het herstel van DNA-schade. Bonen, voedingsgist, noten en haver zijn rijk aan zink.
  • Jodium Jodium is belangrijk voor de schildklierfunctie. Plantaardige bronnen zijn onder andere zeewier en met jodium verrijkte voedingsmiddelen.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen