VVD en SP: beweging en sport moet door de politiek meer worden gestimuleerd

25 juni 2020

Een opmerkelijke eengezindheid tussen twee partijen wier denkbeelden normaal gesproken mijlenver uit elkaar liggen. Klaas Dijkhof van de VVD en Lilian Marijnissen van de SP hebben de handen ineengeslagen met hun oproep aan de minister van volksgezondheid om voor 1 april met een plan te komen om bewegen en sporten breed te stimuleren in de samenleving. 

Volgens het gelegenheidsduo is er in scholen, zorginstellingen en op het werk veel winst te behalen op dit vlak. Klaas Dijkhof benadrukt bovendien dat het belang van fit zijn de afgelopen tijd kraakhelder geworden: “In deze coronacrisis zagen we dat mensen met een mindere weerstand kwetsbaar zijn. Daarom is het goed om meer mensen aan het bewegen te krijgen.”

Minder eenzaamheid en minder kosten

Volgens Lilian Marijnissen zijn er, naast de positieve gevolgen voor de volksgezondheid, nog andere voordelen te behalen. „Sport brengt mensen ook samen en gaat eenzaamheid en ongelijkheid tegen. En meer preventie leidt tot minder kosten.”

Bijval vanuit de sport en de wetenschap

De politici krijgen bijval van prominenten uit de wereld van de sport, zoals Louis van Gaal, Guus Hiddink, Sarina Wiegman en Epke Zonderland. Zij deden eind mei een soortgelijke oproep aan het kabinet. En ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en cardioloog en leefstijldeskundige Leonard Hofstra stipuleerden al meedere keren het belang van voldoende lichaamsbeweging voor de weerbaarheid tegen corona. 

Meer bewegen?

Heb jij het gevoel dat je zelf onvoldoende actief bent? Met deze handige tips zorg je voor meer beweging gedurende de dag.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen