Waar blijft lichaamsvet als je afvalt?

21 september 2020

Als je overgewicht hebt en graag wilt afvallen, dan moet je ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Je lichaam gaat dan over op het verbranden van je lichaamsvet, met afvallen als resultaat. Maar waar blijft dat vet dat je verbrandt nu eigenlijk? Uit nieuw onderzoek blijkt dat het ergens anders heen gaat dan de meeste mensen aanvankelijk dachten.

De University of New South Wales vroeg aan 150 gezondheidsdeskundigen waar vet heen gaat als je het verliest. Van de 150 doktoren, dietisten en personal trainers wisten slechts drie mensen waar vet nou écht blijft.

Zo verlaat overtollig vet je lichaam

Mensen denken vaak dat het lichaamsvet wordt omgezet in energie, maar dat is een groot misverstand. Wie denkt dat het overtollige vet wordt omgezet wordt in spiermassa, heeft het ook bij het verkeerde eind. Ook een veelvoorkomend beeld: het vet verlaat je lichaam als ontlasting via endeldarm. Maar ook dat klopt niet. 

Maar waar gaat vet dan wel naartoe? Het wordt omgezet in kooldioxide en water. De kooldioxide adem je uit en het water en verlaat het lichaam uiteindelijk als urine of zweet. 

Wanneer je tien kilo vet verliest, verlaat 8,4 kilo daarvan het lichaam via je longen. De andere 1,6 kilo verandert in water en verlaat dan je lichaam als vloeistof. Kortom: je ademt bijna alle gewicht dat je verliest uit.

In deze interessante video, met een mooie bijrol voor SmartVitaals eigen scientific advisor Leonard Hofstra, wordt op een toegankelijke en vermakelijke manier uitgelegd waarom overgewicht een groot gezondheidsrisico is en toch een groeiende pandemie is,  maar ook waarom vingerwijzen weinig zin heeft.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen