Waarom olijfolie zo goed voor je is

fles olijfolie naast mand met grote groene olijven
29 juni 2020

Vraag: Is olijfolie goed je?

Kort antwoord: Ja!

Olijfolie is supergoed voor je hart. Deze olie wordt verkregen uit de pitten en het vruchtvlees van olijven en bevat hierdoor polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze celbestanddelen beschermen tegen oxidatieve schade en het risico op hartziekten en kanker verminderen. Het dagelijks consumeren van olijfolie kan het risico op een hartinfarct sterk verlagen en helpt tegen een hoge bloeddruk. 

Cholesterolbalans

Olijfolie is niet alleen goed voor je hart, het consumeren ervan heeft nog meer positieve effecten op je gezondheid. Olijfolie is goed voor de cholesterolbalans in het bloed en daarmee goed voor de bloedvaten. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek, de Predimed Study, over de relatie tussen gezondheid en voeding.

Sterkere botten

Olijfolie bevat ook squaleen. Deze stof werkt, volgens epidemiologisch onderzoek, preventief tegen borst- en alvleeskierkanker. Daarnaast zorgt olijfolie voor een aanzienlijke stijging in de concentraties van osteocalcine en dus voor sterkere botten. Verder bevat olijfolie vitamine E en K en veel nuttige vetzuren. Vooral de omega 3-vetzuren zijn ontzettend gezond voor je.

Alzheimer

Olijfolie helpt ook tegen Alzheimer. In de hersenen zorgt olijfolie namelijk voor een betere autofagie, het proces waarbij een cel zichzelf kan opruimen en waarmee ook zogenaamde amyloïde plaques en gefosforyleerd tau worden opgeruimd. Amyloïde plaques en gefosforyleerd tau vormen samen de ziekte van Alzheimer.

Extra vergine

Helaas is niet elke olijfolie even gezond. Veel olijfoliën in de handel hebben een laag polyfenolengehalte door slechte oogstmethoden, onjuiste opslag en zware bewerking. Het beste kun je extra vergine (ook wel extra vierge of extra virgine) olijfolie kopen. Extra vergine olijfolie heeft geen zuiveringsprocessen ondergaan en is dus een onbewerkt olijvensap, afkomstig van de eerste koude persing of centrifugering. De olie is daardoor puur van smaak en alle essentiële, gezonde stoffen zitten er nog in. Deze olijfolie kan het beste koud worden geconsumeerd, bijvoorbeeld als een saladedressing.


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen