Een week geen suiker eten: zo moeilijk is het

17 juni 2020

Annelies deed dit jaar mee aan de Nationale Suiker Challenge. Een week leven zonder toegevoegde suikers. Hoe is het haar vergaan? Was het moeilijk, of viel het mee? Voor SmartVitaal doet ze verslag.

We leven in een samenleving waarin er ontzettend veel suikers worden toegevoegd aan ons dagelijks voedsel. Het advies van de WHO (Wereldgezonheidsorganisatie) over de maximale hoeveelheid suiker die we per dag mogen eten is ongeveer 12,5 suikerklontjes, maar de gemiddelde Nederlander eet er zeventien, wat neerkomt op 25 kilo aan vrije suikers per jaar! Van tevoren dacht ik dan ook dat het echt wel lastig zou worden.

Korte conclusie

 De week zonder toegevoegde suiker is mij best meegevallen. 
Waarom? Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik lunch en avondeten al vrijwel zonder toegevoegde suikers eet. Pakje-zakje koken houd ik niet van en regelmatig haal ik een biologisch groentepakket bij mij in de buurt, groente direct van het land waar de aarde nog aan zit. Deze groente hebben al zoveel smaak van zichzelf, dat je hier bij voorbaat al lekker mee kookt. Lekkere kruiden of een zelfgemaakte saus erbij, en je hebt een heerlijke maaltijd. Lunchen doe ik ook altijd vrij gezond, met brood van de bakker, salade en andere lekkere gezonde producten.

Waar liep ik tegenaan?

Ik ben een snacker. Een koekje bij de koffie, ’s middags een ijsje als het lekker weer is en ’s avonds voor het eten nog snel even iets lekkers. Dat waren vooral de momenten waar ik mij in moest houden. 

Boodschappen doen in de supermarkt: een uitdaging

Tip: calculeer extra tijd in voor het boodschappen doen. ‘Even snel ingrediënten voor een Thaise curry en nog wat granen voor het ontbijt’ ging niet ‘even snel’. Het duurde allemaal langer dan gewoonlijk, omdat er geen suikers mochten worden ingekocht. De supermarkt is een grote bom van toegevoegde suikers, op een paar afdelingen na. In gele currypasta zitten geen toegevoegde suikers, in groene en rode wel (van het merk die ze in mijn supermarkt hadden in elk geval). Kokosmelk heeft ook varianten mét toegevoegde suiker, maar de meeste zijn zonder. Granen waren nog de grootste uitdaging. ‘Op smaak gemaakt met...’, ‘geen geraffineerde suikers’, ‘geen toegevoegde suikers’ – maar van nature dan weer héél veel suikers, het zijn allemaal afleidingsmanoeuvres om te verbloemen dat er veel suikers in zitten. Maar uiteindelijk is het me gelukt. Volgende keer maak ik ze zelf.

Kortom, leven met wat minder toegevoegde suikers is goed voor je en dat kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Mijn ervaring is dat je het echt een stuk makkelijker voor jezelf maakt als je kookt met verse ingrediënten van bijvoorbeeld de groenteboer, bakker etc.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen