Advies wetenschappers aan kabinet: gezonde leefstijl belangrijk in coronabeleid

19 mei 2020

Investeren in een gezonde leefstijl loont in de strijd tegen corona. Het kabinet zal bij het coronabeleid dan ook niet alleen moeten kijken naar het aantal ziekenhuisbedden, maar ook naar leefstijlverbetering.

Daartoe roepen onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op in een notitie, zo meldt Trouw. Volgens de wetenschappers is een gezonde leefstijl belangrijk om complicaties bij een virusinfectie te voorkomen. Zij pleiten voor meer aandacht en geld voor bevordering van een gezonde leefstijl, onder meer om de schade bij een eventuele tweede of derde golf te beperken.

Gezonde leefstijl: gunstig effect op ziekteverloop corona

Wat de invloed is van een gezonde leefstijl op het verloop van het coronavirus precies is, is niet bekend. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust een gunstig effect hebben op het ziekteverloop. 

Zo zijn bij veel patiënten onder de 70 jaar gezondheidsproblemen als obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten de reden dat het Covid-19-virus bij hen ernstigere gevolgen heeft, waardoor ze in het ziekenhuis of op de ic belanden. Juist deze aandoeningen zijn met leefstijlverbetering te voorkomen en genezen, stellen de onderzoekers in hun notitie.

Chronische ontstekingen verzwakken het immuunsysteem

Bij obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten, is de stofwisseling ontregeld. Als de stofwisseling langdurig van slag is, zorgt dit voor chronische ontstekingen. Als zo’n ontsteking voortduurt, komt het immuunsysteem niet tot rust en is het niet klaar voor een aanval van een virus als corona. Daarom stellen de onderzoekers dat meer aandacht nodig is voor gezond leven, om de bevolking weerbaarder te maken tegen het virus, dat voorlopig nog wel onder ons zal zijn en wellicht in golven weer zal oplaaien.

Beweeg en eet flavoïden en omega 3-vetzuren

SmartVitaals professor dr. Leonard Hofstra beaamt het belang van een gezonde leefstijl in de strijd tegen corona: “Fantastische research laat bijvoorbeeld zien dat het eten van flavonoïderijke voeding zorgt voor een stijging van interferongehalte in het bloed, een antivirale stof. Flavonoïden zitten in donkere chocolade (cacao), (groene) thee, blauwe en rode (bos)bessen, frambozen, bramen, citrusvruchten en groene bladgroente. Eet daarom vooral deze producten.” De onderzoekers van TNO en het LUMC raden daarnaast het eten van omega 3-vetzuren (vette vis) aan, omdat die ontstekingen remmen. Zwarte bessen, frambozen, druiven en broccoli hebben dit effect ook. 

En ook bewegen is volgens Hofstra essentieel om je weerbaar te maken tegen het coronavirus: “Bewegen zorgt voor het vrijmaken van witte bloedcellen, die nodig zijn om indringers van buiten te neutraliseren. Bovendien vertraagt voldoende beweging de veroudering van het immuunsysteem. Sport of beweeg daarom op zijn minst driemaal per week; nog liever een half uur per dag.”

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen