Kun je door het eten van wortels beter zien in het donker?

bos wortels op houten planken
30 juli 2020

Vraag: helpt het eten van wortels voor beter zicht in het donker? 

Antwoord: ja en nee

De mythe 'door het eten van wortels kun je beter zien in het donker' is al ontzettend oud, maar ook ontzettend onwaar. Hoewel wortels wel degelijk goed zijn voor je ogen, wordt je nachtzicht er niet beter van. 

Bètacaroteen 

Wortels zitten vol met bètacaroteen. Dit geeft wortels hun oranje kleur. Bètacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A, wat een onmisbare vitamine is voor je gezondheid. Vitamine A is goed voor je groei, een gezonde huid, haar en nagels en voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Retinol 

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Dit verwijst naar retina, oftewel het netvlies van het oog. Dit bevat cellen die zelfs met heel weinig licht licht een zwart-witbeeld tot stand kunnen brengen. Retinol zorgt ervoor dat je onderscheidt kan maken tussen licht en donker. Mensen met een kritiek gebrek aan vitamine A kunnen zelfs nachtblind worden. 

Nachtzicht

Als je merkt dat je minder gaat zien in de nacht, kan je dit nog terugdraaien. Hiervoor moet je voldoende vitamine A binnenkrijgen. Dit kan door supplementen, maar ook door veel wortels te eten. Rauwe wortels en wortelsap bevatten het meeste bètacaroteen. In gekookte wortels zit door de warmte minder bètacaroteen. Voor een snellere opname van de vitamine kan je er het beste iets vets bij eten. 

Propaganda 

Dat je van wortels per definitie beter kunt zien in het donker, is een mythe die stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Het Duitse leger bombardeerde Engeland in de nacht, zodat ze moeilijker gezien werden en dus moeilijker uit de lucht geschoten konden worden. Het Britse ministerie organiseerde op haar beurt een verduistering, zodat het Duitse leger juist weer minder kon zien. Desondanks waren de Britten zeer goed in het neerhalen van Duitse vliegtuigen. Ze wilden niet dat Duitsland achter hun geheim zou komen en maakte gebruik van propaganda. 

Via posters en kranten werd het Britse volk aangestuurd om wortels te eten. Dit zou ervoor zorgen dat ze goed konden zien gedurende de verduistering. Het Britse ministerie wilde het Duitse leger laten geloven dat ze door het eten van wortels in het nachtelijk donker konden zien.

Wat de Britten eigenlijk gebruikten was een radarsysteem. Zo konden ze gedurende de verduistering precies zien waar de Duitse vliegtuigen waren. 

Wortels zorgen dus niet voor een beter zicht, maar kunnen zeker wél bijdrage aan de gezondheid van het oog en tegen nachtblindheid. Eet of drink dus regelmatig een (geperst) worteltje en zorg op deze manier goed voor je ogen!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen