Zeven voordelen van appels voor je gezondheid

jonge vrouw met beugel eet rode appel
20 februari 2021

“One apple a day keeps the doctor away”. Je hebt de uitdrukking vast wel eens gehoord. Appels zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook nog eens uitermate voedzaam. Acht geweldige gezondheidsvoordelen van het eten van appels die je misschien nog niet kende.

Is een appel gezond?

Ze zijn sappig, knapperig en vormen een vormen een perfect tussendoortje. En ook in salades, kinderhapjes en zelfs warme gerechten komt de appel prima tot zijn recht. Bovendien is de enorme lijst met gezondheidsvoordelen van appels al reden genoeg om er dagelijks een te verorberen. Ze zitten vol vitaminen en mineralen, die gezonde botten, en tanden bevorderen en zorgen voor een stralendere huid. De vitamine C in appel boost je immuunsysteem en de polyfenol antioxidanten in appel zijn ook essentieel voor je algehele gezondheid. Er zitten ook pectinevezels in appel, die de stofwisseling bevorderen, de gezondheid van je hart en bloedvaten verbeteren en de bloedsuikerspiegel van het lichaam reguleren. En dan zijn er ook nog deze zeven gezondheidsvoordelen die ervoor pleiten elke dag een sappig appeltje te verorberen:

1. Appels helpen tegen diabetes

Mensen die regelmatig appels eten verlagen hun risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarvoor meer dan 187 duizend Amerikanen zo’n 18 jaar lang werden gevolgd. Mensen die drie keer per week een portie appel eten bleken minder risico te hebben op diabetes type 2. Dat geldt overigens ook voor blauwe bessen, druiven en peren. De antioxidanten genaamd antocyanen in deze fruitsoorten helpen het lichaam om suikers op te nemen. Ook helpen de polyfenolen in appels het metabolisch evenwicht en vertragen ze de snelheid waarmee suiker in het lichaam wordt opgenomen. 

2. Appels bevorderen gewichtsverlies

De pectinevezels in appel helpen de absorptie van overtollige vetten uit voedsel door het lichaam te verminderen. Ook geven de vezels die in appels zitten je langer een verzadigd gevoel. Vezels hebben het langst nodig om te verteren, wat je helpt om verzadigd te blijven en voorkomt dat je andere dingen gaat eten. Op de langere termijn kan dit ook helpen bij gewichtsverlies.

3. Appels bevorderen je spijsvertering

Je darmen zijn dol op appels, want deze vrucht bevat allemaal stofjes die een gezonde darmflora bevorderen, zoals butyraat en het wondervezel pectine. Pectine is een oplosbare vezel die water aan je spijsverteringskanaal onttrekt en een gel vormt, die helpt de spijsvertering te vertragen en ontlasting door je darmen te duwen. Appels bevatten ook appelzuur, dat ook een nuttig spijsverteringshulpmiddel is. 

4. Appels zijn goed voor je botten

Appels helpen het versterken van de botten en kunnen een cruciale rol spelen in de algehele gezondheid van de botten. De flavanoïde genaamd phlorizine die in appels zit, bestrijdt de ontstekingen en vrije radicalen die kunnen leiden tot botontkalking. In de schil is de concentratie aan deze waardevolle stof het hoogst.

5. Appels zijn goed voor je cholesterolgehalte

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het eten van twee appels per dag een positief effect heeft op het cholesterolgehalte. Bovendien hebben appels een positieve uitwerking op het ontstaan van plaques (vetophopingen) en ontstekingen in de wanden van onze bloedvaten. In een jaar tijd was het gehalte van het slechte LDL-cholesterol bij de proefpersonen gemiddeld met bijna een kwart afgenomen. Dit komt waarschijnlijk door de vezel pectine, die zorgt voor een verzadigd gevoel en die de opname van cholesterol blokkeert. Maar ook de grote hoeveelheid antioxidanten in appels kunnen een verklaring vormen. 

6. Appels zijn goed voor je hersenen

Het eten van appels wordt ook in verband gebracht met gezonde hersens. Appels verhogen de acetylcholineproductie, wat helpt bij het opbouwen van een sterkere communicatie tussen de zenuwcellen en de hersenen, wat helpt je geheugen te verbeteren en de kans op de ontwikkeling van Alzheimer verlaagt. 

7. Appels zijn goed voor je tanden

Appels zijn een bron van water en vezels, die als reinigingsmiddel voor je gebit fungeren. Het appelzuur bevordert bovendien de speekselproductie, wat op zijn beurt de bacterievorming in de mond tegengaat. En ook de vitaminen en mineralen in appels bevorderen de gezondheid van het gebit en het tandvlees. 

Kortom...

Eet elke dag een appeltje of twee, want je lichaam zal je dankbaar zijn. Eet je appel bij voorkeur mét schil, omdat de schil de hoogste concentratie vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat. Het is wel raadzaam om je appel goed te wassen voordat je hem eet, omdat appels vaak worden bedekt met een laagje was om ze mooier te laten glimmen.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen