Zijn koolhydraten slecht voor je?

24 februari 2021

Zijn koolhydraten slecht voor je? 

Kort antwoord: nee

Koolhydraten zijn niet zo slecht als sommige healthfanatiekelingen ons wel eens willen doen geloven. In feite  zijn koolhydraten zelfs de favoriete brandstof van je lichaam. Ze vormen het fundament van je dieet zijn goed voor ongeveer de helft van je dagelijkse calorie-inname. Wel zijn er met koolhydraten een paar dingen aan de hand die bepalen of ze gezond zijn. We leggen het hieronder uit.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten bestaan uit korte of lange ketens van suikermoleculen. Je lichaam knipt deze ketens op, zodat losse suikermoleculen overblijven. Die worden in je cellen verbrand om energie te krijgen. Grofweg kun je koolhydraten onderverdelen in zetmeel, suikers en vezels. Ze zitten in bijna alles wat je eet, bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten, bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips. 

Snelle en langzame koolhydraten

Je lichaam zet koolhydraten dus om in bloedsuiker. Je hebt ze nodig om te leven, maar het is wel belangrijk hoeveel koolhydraten je eet, en vooral welke soort. Kies voor langzame koolhydraten en vermijd snelle koolhydraten. Of een koolhydraat snel of langzaam is, heeft te maken met de snelheid waarmee deze door het lichaam wordt omgezet in bloedsuiker. Als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel en dat is niet goed. De pieken kunnen namelijk schade aan je bloedvaten veroorzaken. Ze zijn ook funest voor je energie- en concentratieniveau.

Bonen koolhydraten

Mensen vragen zich soms af: bevatten bonen koolhydraten? Ja, ook in bonen zitten koolhydraten. Dit zijn zogenaamde langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten vind je in gezonde producten als vers fruitgroenten, volkorenproducten en peulvruchten. Deze langzame koolhydraten zijn gezond, in tegenstelling tot snelle koolhydraten, die je vindt in wit brood, frisdrank, chips, snacks, witte pasta en witte rijst. Kies bij het eten van koolhydraten dus voor de langzame variant. Zo voorkom je het ontwikkelen van allerlei leefstijlziekten, zoals obesitas en diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt namelijk dat voor het voorkomen of behandelen van diabetes type 2 de kwaliteit van koolhydraten belangrijker is dan de hoeveelheid koolhydraten.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen