Zo kom je deze kerstvakantie optimaal tot rust

07 december 2021

Het was me het jaartje weer wel. We moesten thuiswerken, voor leerkracht spelen en ’s avonds lekker even sporten, ergens een hapje eten of winkelen was er niet altijd bij. De hoogste tijd om lichaam en geest eens flink in de watten te leggen. Benut de komende kertvakantie daar vooral voor! Lukt het jou niet altijd om jouw ontspanningsknop maximaal open te draaien? Deze vijf tips kunnen je helpen, zodat je straks uitgerust aan het nieuwe jaar begint.

1. Geen stress over het kerstdiner

Een ontspannen vakantieperiode begint bij het stellen van realistische doelen. Ten aanzien van het kerstdiner, bijvoorbeeld. Is koken niet een van je grootste talenten? Wees dan vooral lief voor jezelf. Niemand zegt dat jij een vijfgangendiner op sterrenniveau in elkaar moet roeren om het kerstdiner geslaagd te laten zijn. Verschillende supermarkten bieden in de aanloop naar de feestdagen tal van makkelijk te maken (en zelfs op te warmen) gerechten aan. Wil je het iets exclusiever, neem dan gerust ook eens een kijkje bij de plaatselijke poelier, slager of visboer om te zien wat die allemaal aan luxe kant-en-klare gerechten te bieden hebben. Wil je alles zelf maken, kies dan voor gerechten die je een dag van tevoren (grotendeels) kunt bereiden. Ook een idee: vraag elke gast en elk gezinslid om één gerecht te maken, want vele handen maken licht werk. En eerlijk is eerlijk: gourmetten is ook nog een optie die vrij weinig voorbereiding vergt. Zo blijft jouw kerst in elk geval stressvrij.

2. Stel een out-of-office-reply in

Als er een ding is dat je niet moet doen als je vrij bent, is het natuurlijk… werken. Tegelijk is december vaak een hectische maand op het werk, waarin veel zaken moeten worden afgerond. Probeer tijdens jouw laatste werkdagen extra georganiseerd te werk te gaan door een realistische to-do-lijst te maken en slim te prioriteren. Laat je zo min mogelijk afleiden door overbodige meetings en oeverloze e-mailwisselingen. Zorg, kortom, dat je je werk netjes en toch stressloos afkrijgt voordat de kerstvakantie begint. En stel op je laatste werkdag dan vooral een out-of-office-reply in, waarin je de afzender laat weten dat je tot na je vakantie geen werkmails leest. Lekker rustig.

3. Zoek de natuur op

Geen betere manier om lichaam en geest te verwennen, dan met een wandeling in de natuur. Dat geldt ook zeker tijdens de kerstvakantie, die traditiegetrouw in het teken staat van (te) veel eten en weinig bewegen. Maak dus vooral een paar lange winterwandeling in het bos of langs het strand. Je zet je zintuigen open en ontstresst terwijl je ook nog eens in beweging bent. Gunstige bijkomstigheid: je verbrandt flink wat extra kerstcalorietjes, zodat je je in elk geval niet schuldig hoeft te voelen als je een kerstkransje (of twee, of drie) snoept.   

4. Beperkt je schermtijd tot een minimum

Hoe groot de verleiding ook is om twintig keer per dag de refresh-knop in te drukken om te zien of er nog nieuws te beleven is, doe het deze kerstvakantie liever niet. Wat echt belangrijk is, komt vanzelf wel tot je, dus leg je mobieltje overdag vooral aan de kant, zodat je maximaal kunt genieten en ontspannen. Je leest meer over afkicken van je telefoon in dit artikel.

5. Verdeel de huiselijke verantwoordelijkheden

Heb je een partner en kinderen? Maak dan samen duidelijke afspraken over de verdeling van de huiselijke en zorgtaken, zodat jullie deze tijdens de vakantie gelijkelijk dragen. Kies voor een taakverdeling waarin voor jullie beiden voldoende ‘me time’ is ingebouwd, zodat iedereen in jouw huishouden uit deze vakantie haalt wat erin zit. 

Fijne kerstvakantie!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen