Zo zorg je dat sporten routine wordt

sporten maakt gelukkig
23 november 2020

 Voldoende beweging is een van de belangrijkste pijlers van een gezonde leefstijl. Het is dan ook belangrijk dat je genoeg beweegmomenten inbouwt in je dagelijks leven. Maar, we weten allemaal hoe het gaat. Je bent 24/7 bezig met van alles en nog wat: gezin, werk, school, het huishouden, noem maar op. Ook al is het op het sociale vlak veel rustiger door alle coronamaatregelen, toch kan het een uitdaging zijn om regelmatig de tijd te vinden om te sporten. Daarom: een aantal handvatten die je kunnen helpen bewegen consistent in jouw weekrooster in te bouwen, opgesteld door Bernadette Deitmers. Zij is 'Outsmarter' bij Savvy Training, een van de Vitalenten van SmartVitaal. 

Maak tijd

Zorg voor een vaste dag en een vaste tijd. Ja, hiermee bedoelen we dat je tijd moet maken voor het sporten door het in te plannen in je agenda.  

Wanneer je een vaste dag inplant, heb je een houvast, creëer je een nieuwe routine en ben je minder snel geneigd om andere afspraken op hetzelfde tijdstip te plannen. Wanneer je geen vaste dagen of tijden inplant, lijkt sporten iets vrijblijvends: je blijf het vaak voor je uitschuiven en uiteindelijk ben je een week verder en heb je wéér niet gesport.   

Heb je het gevoel dat je er echt geen tijd voor hebt? Kijk dan eens realistisch naar je planning. We roepen al gauw dat we geen tijd hebben, terwijl we ‘s avonds vaak wel een paar uur op de bank hangen met een glaasje wijn en Netflix. 

Zorg voor een buddy  

Als je samen met iemand gaat sporten (op afstand natuurlijk), heeft dat een aantal voordelen. Je ben extra gemotiveerd om je aan de afspraak te houden, je stimuleert ook de ander om te sporten, je onderhoudt je sociale contacten en het is nog gezellig ook. Dus waar wacht je op, wie ga jij hiervoor uitnodigen? 

Zet je endorfine aan het werk 

Ook al zie je op tegen je sporten en ben je geneigd te denken: ach, voor deze ene keer sla ik het over, bedenk dan hoe je je na het sporten zult voelen! Waarschijnlijk voel je je fitter, energieker, of tevredener. Waarschijnlijk slaap je ook beter, zit je beter in je vel en lijkt stress je minder te raken. Want dit is wat meer bewegen allemaal met je kan doen.  

Naast de fysieke impact van bewegen, ga je je door te sporten echt beter voelen. Dit komt door het gelukshormoon endorfine. We weten allemaal hoe lastig het is om tijd te maken voor het sporten. Echter, hoe drukker en hectischer je leven is, des te meer baat heb je bij dit gelukshormoon.  

Boost je creativiteit 

Tijdens het sporten maak je je hoofd leeg en neem je afstand van dagelijkse beslommeringen. Daardoor ga je ze meer zien als een toeschouwer, waardoor je een frisse en nieuwe kijk op alles krijgt. Het geeft je nieuwe inzichten en dit helpt je om effectiever en creatiever te zijn.  

Als je het op deze manier bekijkt, is die 30 tot 60 minuten vrij maken om te sporten ineens een kleine moeite die ontzettend voordelen met zich meebrengt.  

Dus, tot slot nog een gewetensvraag: waar voel je je achteraf beter van: van een avondje hangen of een uurtje bewegen en daarna die aflevering van Netflix? Aan jou de keus! Succes. Keep on moving!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen