Zorgverzekeraars roepen op tot hervormingen in de zorg

team van medisch specialisten vergadert over planning
16 september 2020

De Nederlandse zorgverzekeraars roepen "een volgend kabinet" op om, samen met de zorgsector, kritisch te kijken naar welke zorg echt nodig is en daarbij slimme keuzes te maken, zoals meer preventie, maatschappelijke ondersteuning, digitale zorg en arbeidsbesparende technologie.

“Nederland moet hard aan de slag om ook de komende jaren de zorg voor alle Nederlanders toegankelijk te houden”, zei van Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland in reactie op de Miljoenennota 2021. 

Preventie en technologie in de zorg

“De zorg heeft dit jaar door de corona-uitbraak veel voor de kiezen gekregen. Maar de druk op onze gezondheidszorg zal de komende jaren vooral toenemen door meer vraag naar zorg, oplopende personeelstekorten en groeiende economische onzekerheid. Zorgverzekeraars roepen een volgend kabinet op om, samen met de zorgsector, kritisch te kijken naar welke zorg echt nodig is en daarbij slimme keuzes te maken. Om de druk op de zorg te verminderen, moet geïnvesteerd worden in onder meer preventie, maatschappelijke ondersteuning, digitale zorg en arbeidsbesparende technologie. Dit zien we deels ook terug in de Miljoenennota.”


Slimmer organiseren

Niet eerder werkten er volgens de Zorgverzekeraars zo veel mensen in de zorg als nu, maar toch zijn voor komende jaren nog steeds grote personeelstekorten te verwachten. Om de zorg voor iedereen beschikbaar te houden, moet de zorgsector over de grenzen van de zorgwetten heen samenwerken met het kabinet en de gemeenten en daarbij kritisch kijken hoe de zorg slimmer kan worden georganiseerd, schrijft Zorgverzekeraars Nederland in een nieuwsbericht.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen